Spring over menu

Forbrugervalg 2025

Vil du være med til at forme fremtidens drikkevands- og spildevandsløsninger i Vejen Kommune?

Som forbruger har du en vigtig stemme – og den kan du bruge ved enten at stille op som kandidat til bestyrelsen eller ved at stemme på den kandidat, der bedst repræsenterer dine interesser.

Bestyrelsen arbejder med centrale strategiske spørgsmål som fx:

  • Hvordan sikrer vi rent drikkevand i fremtiden?
  • Hvordan håndterer vi spildevand på en ansvarlig måde?
  • Og hvilke lokale klima- og miljøprojekter skal gennemføres?

Vil du have reel indflydelse på disse beslutninger? Så kan du enten stille op som forbrugerrepræsentant eller deltage i valget med din stemme.

 

Vigtige datoer

  • 25. august: Vi åbner for kandidatopstilling.
  • 29. august: Mød os til Open By Night og hør om valget.
  • 4. september: Informationsmøde for potentielle kandidater. Tilmelding til cd@vejenforsyning.dk 
  • 14. september: Vi lukker for kandidatopstilling.
  • 29. september: Offentliggørelse af kandidater  
  • 10. oktober: Valghandlingen starter.
  • 22. oktober: Frist for bestilling af stemmekode (hvis du ikke har MitID/kundenr. Se mere under spørgsmål/svar).
  • 24. oktober kl. 12: Valghandlingen slutter. 
  • Uge 44: Offentliggørelse af valgresultat.

Vi opdaterer løbende hjemmesiden og vores Facebook-side med relevant valginformation. Det er også her, at du kan stille op og stemme, når hhv., opstillingsperioden og valghandlingen starter.

Spørgsmål/svar - forbrugervalg 2025

Hvem kan stille op?

Ligesom alle andre kommunale forsyningsselskaber afholder vi valg til vores bestyrelse i 2025. Her skal der vælges to forbrugerrepræsentanter og to suppleanter, som sidder i bestyrelsen fra 1. januar 2026 og fire år frem.

Vi søger engagerede borgere, der har lyst til at dykke ned i drikkevands- og spildevandsområdet og være med til at præge de vigtige beslutninger i Vejen Forsyning.

Alle over 18 år kan stille op til forbrugervalget. Og det er simpelt. Du stiller op ved at tilmelde dig som kandidat via vores valghjemmeside. Opstilling først muligt fra 25. august til 14. september på denne side.

Læs mere i Valgregulativets afsnit 7. "Opstilling af kandidater"

Hvem kan stemme?

Når kandidaterne er fundet, skal der afholdes valg. Her kan alle forbrugere, der enten:

  • modtager drikkevand fra Vejen Forsyning
  • får afledt spildevand via Vejen Forsyning

stemme på den kandidat, de mener bedst repræsenterer dem.

Det er ikke kun ejere og direkte kunder, der kan stemme. Lejere, der betaler via deres udlejer, har også stemmeret.

Læs mere i Valgregulativets afsnit 3 "Stemmeberettigede"

Hvordan stemmer jeg?

Valget gennemføres elektronisk, og der er tre måder, du kan stemme på:

MitID: Du kan logge ind med MitID og stemme. Valghandlingen åbner den 10. oktober, og der vil være link til afstemning her på siden. 

Kundenummer: Du kan også logge ind med dit kundenummer (det kan du bl.a. finde på den seneste faktura). 

Stemmekode: Hvis du ikke har MitID eller kundenummer, fx fordi du ikke er forbruger og ikke kunde i selskabet, kan du bestille en stemmekode hos Vejen Forsyning. Skal ske senest 22. oktober. 

Ønsker du hjælp til afstemning? Så kan du kigge forbi Vejen Forsyning, Gormsvej 7, hvor der vil være en computer, hvor du i åbningstiden kan afgive din stemme.

 

Hvem er Vejen Forsynings bestyrelse og hvad laver den?

Bestyrelsen består af 9 medlemmer:

  • 5 medlemmer fra Vejen Byråd
  • 2 medarbejderrepræsentanter
  • 2 forbrugerrepræsentanter*

Bestyrelsen er valgt for 4 år ad gangen. Den nye bestyrelse træder i kraft 1. januar 2026.

Mød den nuværende bestyrelse 

*I den nuværende bestyrelse er der kun 1 forbrugerrepræsentant. Ved det sidste valg var der fredsvalg, da kun en person valgte at stille op.

Hvilke opgaver løser Vejle Forsynings bestyrelse?

Bestyrelsen sætter retningen for vores arbejde med at sikre rent drikkevand og en effektiv og ansvarlig håndtering af spildevand.  Den vigtigste opgave er at forstå og varetage den overordnede ledelse af virksomheden. Herudover skal bestyrelsen også være sparringspartner for ledergruppen.

Læs vores nuværende strategi  

Hvor ofte er der møder?

  • Fem bestyrelsesmøderne af cirka to timers varighed - afholdes på forsyningens adresse
  • Seminarer eller ture efter behov

Derudover skal du forvente at bruge tid på mødeforberedelse.

Hvem bestemmer hvad om spildevand?

EU: Fastlægger rammerne for vandmiljøet i EU og sikrer, at Danmark overholder kravene.

Folketinget: Implementerer EU-direktiver og udformer nationale krav, fx om overløb.

Miljøstyrelsen: Udgiver bekendtgørelser og vejledninger, udarbejder vandområdeplaner og fører tilsyn med, hvor Vejen Forsyning må udlede spildevand. Fastlægger indsatsområder, miljøgrænser og vejleder om overholdelse af krav.

Vandsektortilsynet: Overvåger takster for vand og spildevand, gennemfører benchmark-analyser og fastsætter prisloft for forsyningsselskaber.

Vejen Kommune: Ejer Vejen Forsyning, er lokal miljømyndighed og udsteder miljøgodkendelser og udledningstilladelser.

Byråd og ejerstrategi: Ejerstrategien er vedtaget af byrådet og fungerer som et centralt styringsværktøj for Vejen Forsyning. Den fastslår, at forsyningen skal minimere overløb, reducere belastningen af vandløb og gennemføre klimatilpasningsprojekter. Med spildevandsplanen beslutter byrådet, hvor der skal kloakeres, klimasikres og separeres. Byrådet sikrer også, at taksterne er lovlige.

Vejen Forsynings bestyrelse: Fastlægger strategi, investeringsstrategi og beslutninger om fx renovering og antal renseanlæg.

 

Hvem bestemmer hvad om drikkevand?

EU: Udarbejder drikkevandsdirektiv, der fastsætter kvalitetsstander for drikkevand i EU.

Folketinget: Fastlægger rammen for arbejde med at beskytte drikkevandet med afsæt i vandforsyningsloven, som er mere vidtgående end EU’s drikkevandsdirektiv.

Miljøstyrelsen: Udgiver bekendtgørelser og vejledninger, der tolker lovgivningen, herunder bekendtgørelse for tilsyn med vandværker, vandkvalitet mv.

Vandsektortilsynet: Overvåger takster, gennemfører benchmark-analyser og fastsætter prisloft for forsyningsselskaber.

Vejen Kommune: Ejer Vejen Forsyning, er lokal miljømyndighed og udarbejder helhedsplan for kommunens grundvandsbeskyttelse, fx sprøjtefri områder.   

Byråd og ejerstrategi: Ejerstrategien er vedtaget af byrådet og er et centralt styringsværktøj for Vejen Forsyning. Den fastslår, at forsyningen skal sikre rent drikkevand og stabil forsyning via opgradering af tekniske anlæg samt beskytte kildepladser mod forurening. Med bl.a. en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse kan byrådet prioritere opgaver for selskabet. Byrådet sikrer også, at taksterne er lovlige.

Vejen Forsynings bestyrelse: Fastlægger virksomhedsstrategi og investeringsstrategi samt sikrer, at selskabet kan imødekomme kommunens planer for grundvandsbeskyttelse og byudvikling.

Læs mere i valgregulativet

Læs valgregulativet

Regulativet fastsætter reglerne for valget.

Mød Arne Welcher Christensen, forbrugervalgt repræsentant

"Jeg har i to perioder været valgt som forbrugerrepræsentant i Vejen Forsyning. I den første periode var vi to repræsentanter, som havde stor glæde af sparring og samarbejde. I den anden periode har jeg stået alene med opgaven, men fortsat med samme engagement.

Som formand for et vandværk har jeg naturligt haft en stor interesse for vandforsyningen, men mit fokus har også omfattet, hvordan spildevandet renses – i overensstemmelse med lovgivningen og på en økonomisk ansvarlig måde. Vi ønsker at beskytte vores grundvand, og vi vil samtidig sikre, at spildevandet renses ordentligt, før det ledes ud i vores åer og fjorde.

At være forbrugerrepræsentant giver en værdifuld indsigt i, hvordan hele forsyningskæden hænger sammen – fra vandindvinding til spildevandsrensning. Jeg vil på det kraftigste opfordre andre til at stille op som kandidater til bestyrelsen i Vejen Forsyning, så vi fremover igen kan have to aktive forbrugerrepræsentanter."

— Arne Welcher Christensen
Forbrugervalgt repræsentant